Autor: Damjan Pavlica

Damjan Pavlica

Zdravo, ja sam Damjan, osnivač, glavni developer, predavač, domar i kafe kuvarica Škole koda. Započeo sam sulud poduhvat pisanja desetak programerskih udžbenika istovremeno. Kursevi koje držim zapravo su sadržaji budućih knjiga. Cela ova priča sa radionicama samo je način da stignem do glavnog cilja, besplatnog računarskog obrazovanja na srpskom jeziku.

Logičke kapije za početnike

Logička kapija je prost uređaj nalik prekidaču, koji na osnovu jednog ili više ulaza pušta jedan ili nijedan izlaz. Logička kapija može biti implementirana uz pomoć štapa, kanapa, kartona, klikera, vode ili mikroelektronike.

Rad sa gitom

Na velikim projektima se, po pravilu, radi sa gitom. Postoje uobičajene procedure, načini rada i modeli grananja softvera, koje morate pohvatati kako biste postali produktivan član kolektiva.

Rad sa SVG-om

Poslednjih par godina, slike u vektorskom formatu su postale opšte podržane na webu i redovno se koriste za ikonice, logoe i druge odgovarajuće namene. Kao što verovatno znate, SVG ne gubi kvalitet prilikom skaliranja, ali je pogodan uglavnom za geometriju (ne može zameniti fotografije).

Vektori za game developere

Vektori su ušli u nauku u 19. veku, kada su matematičari i fizičari nastojali da opišu kretanje, umesto statičnog sveta. Vektor je zapravo samo format zapisa, poput niza.