Deo zbornika Učimo Javascript

Uvod u JSON

Email Twitter LinkedIn Facebook Google

JSON (JavaScript Object Notation) je međujezički format razmjene podataka.

Format JSON temelji se na sintaksi doslovnih vrijednosti JavaScript objekata. Svi web preglednici znaju kako parsirati JSON bez potrebe za korištenjem bilo kakvih programskih dodataka ili proširenja.

Budući da većina današnjih web aplikacija koristi JavaScript s klijentske strane, nije ni čudo da je JSON postao de facto standardan način za oblikovanje podataka na webu, zamjenjujući XML, koji je bio popularan devedesetih godina.

Usporedba formata XML i JSON

Evo primjera kako se instanca entiteta Stock može predstaviti u XML-u:

<stock>
 <country>USA</country>
 <currency>USD</currency>
 <price>43.12</price>
 <symbol>IBM</symbol>
</stock>

U JSON formatu, isti resurs izgledao bi ovako:

{
 "stock": {
  "country": "USA",
  "currency": "USD",
  "price": 43.12,
  "symbol": "IBM"
 }
}

Domen javne službe www.geonames.org omogućava da pretražujete geografske i statističke informacije o zemljama, gradovima i tako dalje. Najvećim dijelom ova lokacija koristi RESTful web usluge. Da biste usporedili kako su isti podaci predstavljeni u formatima XML i JSON, posjetite web stranicu www.geonames.org/export/ws-overview.html.

JSON i jednostranične web aplikacije

Razvoj takozvanih jednostraničnih web aplikacija (Single Page Web Applications, SPA) je trend u današnjem HTML5 svijetu. SPA se odnosi na aplikacije koje ne osvježavaju cijelu web stranicu već samo neke njene dijelove preuzimanjem svježih podataka upućivanjem AJAX zahtjeva.

Googleov klijent Gmail je dobar primjer SPA aplikacije. Kad stigne nova poruka, dodaje se samo jedan novi red na web stranicu koja prikazuje sadržaj prijemnog poštanskog sandučića. Poslužitelj šalje samo unaprijed oblikovane podatke koje preglednik smješta na zaslon koristeći HTML, JavaScript i CSS. Nikakav HTML se ne generira na poslužitelju.

Izvor: Yakov Fain, Programiranje Java (probno poglavlje), Zagreb 2015.