Програмирање без рачунара

7+

Научи да програмираш без рачунара, кроз игру са другарима! Учимо основне програмерске вештине, без зурења у екран! Већ на првом часу учимо бинарне бројеве, који се уче на факултету.

Бинарни бројеви

Људи користе десет цифара, јер имају десет прстију. Рачунари користе две цифре (0 и 1), јер имају само прекидаче који могу бити упаљени или угашени. Веровали или не, сваки број можемо записати са само два знака.

Дигиталне слике

Дигиталне слике су слике записане бројевима. Рачунари, укључујући и телефоне, све слике записују бројевима. Научићемо да претварамо слике у бројеве и бројеве у слике.

Цртање облика

Учимо како рачунари цртају основe геометријске облике помоћу речи и бројева.

Анимације

Анимација је цртеж који је оживео, као на цртаном филму. Морамо имати пуно сличних цртежа да би изгледали живи.

Робот

Роботи су једна од ствари којима можеш управљати. Учимо програмерске моћи којима се покрећу роботи!

Варијабле

Варијабле или променљиве су кутије у којима нешто чувамо. Назив кутије се не може мењати, али садржај може, зато се и зову променљиве.

Петље

Петља или кружни ток је процедура која се понавља више пута.

Процедуре

Процедура или алгоритам значи редослед корака. На пример свако вече перемо зубе, облачимо пиџаму и лежемо у кревет. Рачунару пишемо процедурe да ради оно што желимо.

Логика

Логика је наука о мислима. За рачунаре је логика веома важна, зато што они раде слично као наш мозак. Веровали или не, ток мисли можемо приказати помоћу кликера.