Deo zbornika Učimo algoritme

Rekurzivna grafika

Email Twitter LinkedIn Facebook Google

Računarska grafika je jedna od najzanimljivijih oblasti primene rekurzije. Pomoću nekoliko prostih funkcija, možete slikati najrazličitije obrasce koji se u nedogled ponavljaju.

Fraktali

Najpoznatiji vid rekurzije u računarskoj grafici su fraktali. Poput svih rekurzija, sastoje se od obrazaca koji u nedogled ponavljaju sebe, a mogu se predstaviti relativno prostom rekurzivnom definicijom.

Kod beskonačno smanjujućih fraktala, samoslični obrasci se ne mogu izbrojati jer postaju sve manji i manji, kao u Zenonovim paradoksima, gde se prostor deli na sve manje delove. Iako zauzimaju konačnu površinu, fraktali su beskonačni u umanjivanju, i verovali ili ne, imaju beskonačan obim! Obrasci nalik fraktalima se redovno javljaju u prirodi, u pojavama kao što su oblaci, planinski venci, mreže reka, munje, morske obale, snežne pahulje.

Primer: binarno stablo

Jedan od prostijih fraktala u grafici je binarno stablo. Sastoji se od osnovnog obrasca, stabla, koji iz sebe reprodukuje dva umanjena. Ispod možete videti implementaciju binarnog stabla u kodu: